MCA Power Door: de ultieme garagepoort

Power Door MCA

De MCA Power Door is de ultieme garagepoort met zonnepanelen

Het basistype is gebaseerd op een sectionaalpoortplatform en kan geheel onafhankelijk werken, maar ook worden aangesloten op het elektrisch systeem van het gebouw.

Het Power Door-systeem

Het door MCA gepresenteerde systeem bestaat uit twee organische zonnepanelen (OPV) op basis van een polymeer die zonne-energie kan omzetten in elektrisch vermogen.

Het door MCA gepresenteerde systeem bestaat uit twee organische zonnepanelen (OPV) op basis van een polymeer die zonne-energie kan omzetten in elektrisch vermogen.

De twee zonnepanelen produceren een spanning van 30 V met een stroomsterkte van 90 mA en hebben al aan 10 uur zonneschijn voldoende om de accu van de garagepoort volledig op te laden. Deze accucapaciteit is voldoende voor circa 30 gebruikscycli. Gelet op een gemiddeld dagelijks gebruik van 4 cycli, is het systeem normaal gesproken in staat om te werken zonder extra stroombron.

Na 4 uur zonneschijn kan een OPV Power Door ongeveer 20 minuten (circa 10 cycli) werken. Ter vergelijking: deze hoeveelheid energie is voldoende om een laptopcomputer 2,5 uur en een 8W-spaarlamp 6 uur te laten werken.

De Power Door: het idee

Het MCA Power Door-project is gestart naar aanleiding van een reeks gesprekken met een groep architecten om 'Energy Plus-gebouwen' te ontwerpen. Dit type gebouwen is ideaal voor gebieden waar aansluiting op conventionele stroombronnen problematisch is. Energy Plus-gebouwen produceren niet alleen zelf de energie die ze nodig hebben, maar kunnen bovendien het overschot aan energie leveren aan de gemeenschap.

Omdat een garagepoort vaak een belangrijk deel van de voorgevel van een gebouw beslaat, is een deur met OPV-technologie een aantrekkelijke keuze voor de architect.

De door de garagepoort opgewekte zonne-energie kan zelfs worden gebruikt voor het opladen van elektrische auto's.

Waarom zonne-energie?

Momenteel maakt duurzame energie nog maar 9% van het wereldwijde energieverbruik uit. Volgens de Energy Information Administration is de doelstelling om het aandeel duurzame energie in 2020 te verhogen tot 16%. Het efficiënt winnen van zonne-energie werd in 1954 voor het eerst met succes getest door Bell Laboratories. De waarde van deze ontdekking kan moeilijk worden overschat, gezien het enorme energiepotentieel van de zon: 100.000 terawatt per dag. De energie die de zon in één uur uitstraalt, is voldoende om een jaar lang te voorzien in de totale energiebehoefte op aarde.

De technologie van de zonnecel

Er zijn twee typen zonnecellen: op basis van silicium en op basis van organische polymeren. Organische zonnecellen zijn veel goedkoper en kunnen op vrijwel elk oppervlak worden toegepast. Volgens schattingen van het National Renewable Energy Laboratory kan de prijs van organische zonnepanelen in 2014 dalen tot circa 25 euro per vierkante meter. Omdat garagepoorten meer energie kunnen produceren dan ze zelf nodig hebben, verdient de investering zichzelf na verloop van tijd terug.

Zonnecellen op basis van een organische film bieden ongekende mogelijkheden, omdat ze kunnen worden aangebracht op allerlei oppervlakken die zonlicht opvangen, van parasols, tenten en autohoezen tot ramen, deuren en siervoorwerpen.




©2024 MILCA SRL.